România


Descriere de bază
"30 de ani de evaluări ale Uniunii Europene nu au reușit să descopere ceea ce orice sicilian le-ar fi spus încă de la început: pentru ce sunt banii cu adevărat și cum sunt cheltuiți.” Această idee a reputatului cercetător în științe sociale Alina Mungiu-Pippidi se află în spatele proiectului “Ask the Locals!”. Inter Alia și partenerii săi își propun să folosească puterea rețelelor sociale informale din comunitățile mici pentru a explora și întări agențiile locale împotriva proastei administrări și a corupției din fondurile publice. Informațiile vor fi extrase de la cetățeni pentru fi folosite tot de aceștia având drept scop înlăturarea imaginii negative asupra propriei persoane care perpetuează inegalitățile și injustiția și conduc la victimizarea și lipsa de încredere atât în interiorul țărilor partenere cât și în relație cu persoanele din alte state europene.Romanian Youth Movement for Democracy
Romanian Youth Movement for Democracy este o organizație nonguvernamentală fondată la sfârșitul anului 2010 de un grup de tineri ce și-au propus să îmbunătățească modul în care tinerii participă la viața democratică din Romania. Sediul nostru este situat în orașul Bacău, județul Bacău, iar activitățile sunt desfășurate la nivel național și internațional. Obiectivele noastre sunt acelea de a-i ajuta pe tineri să înțeleagă mecanismele democrației, să crească spiritul voluntariatului și să transforme tinerii în cetățeni activi. Dorim să consolidăm participarea civică a tinerilor astfel încât aceștia să devină mai implicați în procesul de luare a deciziilor și în dezbaterile asupra problemelor din comunitățile în care trăiesc. În plus, unul dintre obiectivele asociației noastre este și acela de a crește gradul de conștientizare al tinerilor asupra beneficiilor și oportunităților pe care Uniunea Europeană le oferă. Misiunea RYMD este aceea de a dezvolta abilitățile de care tinerii au nevoie, precum și atitudinea de lideri, astfel încât “adulții de mâine” să devină cetățeni implicați.


RYMD este membră fondatoare al Pactului pentru Integritate ECOSOC, semnat în noiembrie 2013 și inițiat de Transparency International Romania.
Pentru a ne atinge misiunea și obiectivele, dezvoltăm activități care cuprind:
 • Promovarea valorilor democratice, participarea politică și activismul în rândul tinerilor.
 • Implicarea tinerilor în procesul de formare al politicilor publice.
 • Promovarea cooperării internaționale între organizațiile de tineret.
 • Organizarea de prelegeri, conferințe, pe tema democrației.
 • Monitorizarea și evaluarea performanțelor reprezentanților politici de la nivel local și naționale.
 • Semnalarea actelor de corupție din administrația publică.
  Caracteristici socio-economice
  Municipiul Bacău este situat în nord-estul României, o regiune cu cea mai ridicată rată a sărăciei. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică din anul 2011, județul Bacău are 135.000 de locuitori. În anul 2013, venitul mediu net era de 1355 lei (aproximativ 300 euro), în timp ce, la nivel național, acesta se ridică la 1800 lei (aproximativ 400 euro).


 • panagiotis.trapatsas@gmail.com