Ελλάδα


Βασική Περιγραφή
«30 χρόνια αξιολογήσεων δεν έχουν καταφέρει να αποκαλύψουν αυτό που θα μπορούσε να εξηγήσει ο κάθε Σικελός αγρότης
(ή Αρτινός κτηνοτρόφος) εξαρχής: για πού προορίζονται τα λεφτά και πως πραγματικά ξοδεύονται». Η ιδέα αυτή της διάσημης κοινωνικής επιστήμονος Alina Mungiu-Pippidi βρίσκεται πίσω από το έργο “Ρώτα τους Ντόπιους». Η Inter Alia και οι εταίροι της σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη των ανεπίσημων κοινωνικών δικτύων των μικρών κοινοτήτων με σκοπό την εκμετάλλευση και την ενδυνάμωση της λήξης πρωτοβουλίας σε τοπικό επίπεδο ενάντια στην κατάχρηση πόρων και τη διαφθορά.
Οι πληροφορίες θα εξαχθούν από τους πολίτες με σκοπό να αξιοποιηθούν από τους πολίτες με το λανθάνοντα στόχο να επανεξεταστούν οι αρνητικές αυτό-εικόνες που διαιωνίζουν την ανισότητα και την αδικία και οδηγούν στη θυματοποίηση και την ηττοπάθεια τόσο μέσα στις χώρες-εταίρους όσο και στις σχέσεις τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες και τα Ευρωπαϊκά κράτη.
Το «Ρώτα τους Ντόπιους!» θα υλοποιηθεί σε μία περίοδο 18 μηνών, ξεκινώντας τον Αύγουστο του 2015, από 6
μη-κερδοσκοπικές οργανώσεις και θα εμπλέξει 600 συμμετέχοντες και εθελοντές από 4 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 2 υποψήφιες προς ένταξη που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τη διαφθορά και έχουν αντίστοιχες επιδόσεις «Διαφάνειας»: την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και την ΠΓΔΜ.

Οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις της ΄Αρτας
Η περιοχή του νομού Άρτας ενσωματώθηκε στο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος πολύ ενωρίτερα από τις βόρειες περιοχές της Ελλάδας αλλά και της Ηπείρου. Διατήρησε όμως όλες τις παθογένειες που συνοδεύουν μία περιοχή που στερείται του ενδιαφέροντος της κεντρικής διοίκησης , για πάρα πολλά χρόνια.
Το γεγονός ότι ο βασικός όγκος του νομού είναι ορεινός είχε ως αποτέλεσμα αφενός μεν να είναι περιοχή διαρκών συγκρούσεων κατά τη δεκαετία 1940-1950, με καταστροφικά για τον πληθυσμό αποτελέσματα και αφετέρου να γνωρίσει τη μεγαλύτερη αποψίλωση νέων ατόμων, που μαζικά κινήθηκαν προς την εσωτερική ή εξωτερική μετανάστευση. Φυσική συνέπεια ήταν να κατοικείται από ηλικιωμένα άτομα που κατά κανόνα έζησαν από την κτηνοτροφία, την ελάχιστη γεωργία και την οικονομική ενίσχυση των αποδήμων.
Τα τελευταία ωστόσο χρόνια τα περισσότερα χωριά του νομού, ιδιαίτερα προς την περιοχή των Τζουμέρκων, άλλαξαν ριζικά με τη εκμετάλλευση ευρωπαϊκών πόρων, που τους επέτρεψαν, μέσα από ένα ικανοποιητικό οδικό δίκτυο, να είναι επισκέψιμα από πλήθος επισκεπτών , να εξασφαλίζουν ικανοποιητικούς πόρους στους κατοίκους τους, αλλά και ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον.

Οι δήμοι αυτοί έχουν τεράστια έκταση, την οποία είναι αδύνατο να διασχίσουν τα λίγα διαθέσιμα άτομα των δήμων, προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες. Απέχουν από τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, πολλαπλασιάζουν το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών και ουσιαστικά κάνουν τον πολίτη να αισθάνεται ότι ουσιαστικά είναι μόνος και απροστάτευτος.
Ανεξάρτητα από τη σκοπιμότητα αυτής της τελευταίας διοικητικής μεταβολής και την αναγκαιότητα των μέτρων που την επέβαλλαν η μεταρρύθμιση δε φαίνεται να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των σχεδιαστών της και ουσιαστικά βαίνει προς το τέλος της, ως ασύμβατη προς τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Το σημαντικότερο είναι ότι δε συνέβαλε ούτε κατ’ ελάχιστο στην ανάπτυξη της πνευματικής και πολιτιστικής στάθμης των κατοίκων των ορεινών περιοχών, έτσι ώστε να αποτελέσουν κίνητρο παραμονής των νέων που αποτελούν πηγή ζωής για κάθε κοινωνία. Και όσο αυτό το κλίμα παραμένει ελπίδα για μια καλύτερη ζωή δεν υπάρχει.
Εν κατακλείδι. Μόνο αν ευαισθητοποιηθεί το επίσημο κράτος και αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη φροντίδα τον πολίτη των περιοχών αυτών υπάρχει ελπίδα σωτηρίας. Αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει να αλλάξουν βασικά στοιχεία της ελληνικής κοινωνίας και πάνω απ’ όλα πρέπει να αλλάξει το ίδιο το κράτος και οι άνθρωποι που το στελεχώνουν. Και για να αλλάξουν αυτά πρέπει να αλλάξει στο σύνολό της η «κουλτούρα» που διέπει τον ίδιο το λαό, που θεωρητικά είναι κυρίαρχος. Κάτι τέτοιο όμως απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. Υπάρχει όμως διάθεση για κάτι τέτοιο; Ιδού το πρόβλημα!....

Περιγραφη Inter Alia
H Inter Alia είναι μια αστική μη-κερδοσκοπική εταιρεία και δεξαμενή σκέψης (think tank) με έδρα την Αθήνα. Η αποστολή της Inter Alia που επιδιώκεται εξάλλου και με τις δραστηριότητες του έργου «Ρώτα τους Ντόπιους!» είναι η αύξηση της επίγνωσης και της ευαισθητοποίησης των Ευρωπαίων πολιτών σχετικά με τα διαθέσιμα κανάλια δράσης, συμμετοχής και συνδιαμόρφωσης της Ευρώπης.
Τα εργαλεία που χρησιμοποιεί η Inter Alia είναιτα εξής: • Διάλογο
 • Το πιο σημαντικό μέρος της προσπάθειας μας λόγω του άμεσου αντίκτυπού του στους συμμετέχοντες και της διάδρασης των «ειδικών» και του ευρύτερου κοινού. Ημερίδες, σεμινάρια, συνέδρια, παρουσιάσεις, δημόσιοι διάλογοι, προσομοιώσεις είναι, μεταξύ άλλων, τα εργαλεία μας για την προώθηση του διαλόγου και της συμμετοχής με το λανθάνοντα σκοπό να καταστήσουμε την Ευρώπη δημοφιλή και ελκυστική.


 • Έρευνα
 • Η πλατφόρμα μας είναι ανοιχτή σε ερευνητές, ακαδημαϊκούς και αναλυτές πολιτικής αλλά επίσης σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και δημοσιογράφους που επιθυμούν να συνεισφέρουν άρθρα στον τομέα εξειδίκευσής τους σχετικά με σύγχρονα πολιτικά, εκπαιδευτικά, οικονομικά, εμπορικά, κοινωνικά και πολιτισμικά θέματα της Ευρώπης.  Δυστυχώς όμως στην άλλη περιοχή του νομού, όπου εκτείνεται ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Έλλειψη σχεδιασμού, αδυναμία δημοτικής διοίκησης να απορροφήσει τα διαθέσιμα κεφάλαια, ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού και γραφειοκρατία στέρησαν από τους κατοίκους και τις τελευταίες ελπίδες για ένα πιο ευοίωνο μέλλον.
  Η κακοδιαχείριση των διαθέσιμων πόρων, όπως είναι η κτηνοτροφία, η οποία άνθιζε για πολλές δεκαετίες, η υλοτομία, που για πολλά χρόνια ήταν από τις βασικές πηγές πλουτισμού εγκαταλείφθηκαν, ενώ στο θέμα του τουρισμού δεν έγινε ποτέ καμία αξιόλογη προσπάθεια. Και τούτο παρά το γεγονός ότι η περιοχή του Δήμου χαρακτηρίζεται περιοχή εξαιρετικής φυσικής καλλονής με απέραντα δάση και ορεινές διαδρομές προσβάσιμες. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πεζοπορικές διαδρομές linder και καταφύγια, που σχεδιάστηκαν ειδικά για να προσελκύσουν επισκέπτες και χρηματοδοτήθηκαν, εξαιτίας της έλλειψης ενδιαφέροντος της δημοτικής διοίκησης και άγνοιας των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους και καταστράφηκαν σε λίγα χρόνια.
  Στις παθογένειες της περιοχής θα μπορούσε να αναφερθεί η υπογεννητικότητα, εξαιτίας της αδυναμίας δημιουργίας νέων οικογενειών. Η νοοτροπία των κατοίκων, σε συνάρτηση με την αλλαγή των απαιτήσεων της γυναίκας, οδήγησε στο σύνολό τους να νέα κορίτσια σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής μακριά από τα χωριά. ΄Ετσι τα χωριά ερημώθηκαν και κατοικούνται κατά κανόνα από άνδρες. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μη υπάρχουν παιδιά στα χωριά, να κλείσουν τα περισσότερα σχολεία και να αναγκάζονται όσα παιδιά υπάρχουν να διανύουν καθημερινά τεράστιες αποστάσεις για να φθάσουν στα σχολεία τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ταλαιπωρία, χρόνο, κόστος, πάσης φύσεως κίνδυνοι.
  Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα οφείλεται στις διοικητικές μεταβολές των τελευταίων χρόνων. Το σύστημα «Καλλικράτης» κατήργησε το σύστημα των κοινοτήτων που λειτουργούσε από πολλούς αιώνες στην Ελλάδα και δημιούργησε δήμους «τέρατα».

 • Ανάλυση
 • Στοχεύουμε στη συλλογή και έκδοση σύντομων, πρωτότυπων αναλύσεων που αγγίζουν σύγχρονες εξελίξεις, ιδέες και αντιλήψεις που μας ενώνουν ή μας χωρίζουν, που προωθούν ή εμποδίζουν τη συλλογική δράση και την κοινή αίσθηση του «ανήκειν» των Ευρωπαίων και που έχουν αντίκτυπο στην αντίληψη του ρόλου όλων στην κοινότητα σε όλα τα επίπεδα (τοπικό, εθνικό, Ευρωπαϊκό,παγκόσμιο).


 • Δικτύωση
 • Η Inter Alia στοχεύει στην υποστήριξη και την προώθηση απόψεων και δραστηριοτήτων πολυάριθμων οργανώσεων που συμμερίζεται το όραμα μας για έναν ενεργό και διεκδικητικό Ευρωπαϊκό δήμο. Πιστεύουμε ότι η συλλογική δράση είναι ένα θεμελιώδες βήμα για τον περιορισμό της απόστασης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ευρωπαϊκών λαών και για την αποτελεσματική άσκηση πίεσης με σκοπό την αύξηση της διαύγειας και της διαπερατότητας.


  H Inter Alia διοικείται από μία ομάδα επαγγελματιών από διαφορετικές ειδικότητες. Κατά τα άλλα, η συμμετοχή αντιστοιχεί στις διαφορετικές δραστηριότητες. Στα έως τώρα εγχειρήματα της ΙΑ έχουν συμμετάσχει πολυάριθμα άτομα συμπεριλαμβανομένων νέων ακαδημαϊκών, οργανώσεων της εγχώριας και της Ευρωπαϊκής κοινωνίας των πολιτών, πανεπιστήμια και κολλέγια, δεξαμενές σκέψης (think-tanks), μαθητές λυκείου και νεολαία.


  panagiotis.trapatsas@gmail.com