БългарияОсновно описание
"30 години европейски изследвания така и не успяха да разкрият това, което всеки сицилианец щеше да им каже от самото начало: за какво отиват всъщност парите и как се харчат“. Тава е идеята на изтъкнатата социоложка Алина Мунгиу-Пипиди, заложена в проекта „Питай местните“.
Интер Алиа и партньорите ще се опитат чрез силата на социалните контакти в определни малки общности да проучат и подобрят реакциите против корупцията и злоупотреба с различни фондове сред местните. Информацията ще бъде извлечена от гражданите, за да бъде употребена в полза на гражданите с крайна цел преодоляване на някои от отрицателните стереотипи, които имаме за себе си и които поддържат съществуването на неравности и несправедливости и водят до виктимизация и пораженство в държавите на партньорите, както и във връзките им с други европейски народи и държави.

В допълнение, местната администрация и кметът, най-опитният в България, избран за четвърти пореден мандат, разчитат до голяма степен на европейски фондове и редовно участват в конкурси с различни инфраструктурни проекти. Сред най-интересните е изграждането на археологически парк, финансиран по Програмата за Развитие на Селските Райони на ЕС. Важно е да се отбележи, че интернет страницата на общината предлага пълен лист на проектите, реализирани от общината, както и сумите и техните източници за всяка инициатива. Според статистическите данни местните инвестиции за последните години гостигат 12 млн лева.

Село Чавдар се намира на 70 км източно от София, разположено в долината между Стара планина и Средна гора. Общината е една от най-малките в България с 1100 – 1200 жители и територия от 70 797 дка. Сред основните опори на икономиката са горското и селското стопанство. Местните власти и представители на частния сектор се стараят да подобрят условията за културен, поклоннически и селски туризъм.
panagiotis.trapatsas@gmail.com